Новини

Износът на пшеница през Пристанище Варна нараства
Износът на пшеница през Пристанище Варна нараства
11 февруари, 2017
Потреблението на пшеница в ЕС расте с около 1%
Потреблението на пшеница в ЕС расте с около 1%
11 февруари, 2017
Всички новини
3440

Основните зърнени култури отбелязват сезонно повишение на цените

До януари 2017 г. са изнесени около 3,1 млн. т пшеница.

Основните зърнени култури отбелязват обичайното за сезона повишение на цените средно с около 5% на месечна база. Това информира в бюлетина си Центърът за икономически анализи в селското стопанство (САРА), който е част от Института за аграрна икономика.

Поскъпването според анализаторите се дължи и на продължаващото отслабване на еврото.

Според експертите, ще е трудно възходящите ценови тенденции да продължат през следващите месеци, заради рекордните запаси и идващите новини за силна реколта в южното полукълбо. 

В бюлетина се отбелязва, че от България в следствие на силната реколта пшеница през настоящата 2016/17 се очаква да бъде изнесено над 3,4 млн.т зърно (според други прогнози износът може да достигне 4 млн. т – бел. ред.). До януари 2017 г. са изнесени около 3,1 млн.т.

Засега по-слаби темпове на износ се отчитат най-вече при слънчогледа и до януари 2017 г. са изнесени около 170 хил. т, като се очаква износът за достигне 640 хил.т.

Забавяне на експорта има и при царевицата, където предвижданията на САРА са износът да достигне над 1,4 млн.т през 2016/17 г., а към момента е изнесено около 50% от тези обеми.

Търговията по света

Като цяло, засега най-слабо върви възстановяването на световните цени при пшеницата, където на годишна база цените са с 23% по-ниски и цените на културата бележат 10 годишен отрицателен рекорд. Причината е, че за последните 4 години търсенето е нараснало с около 6,9% , а предлагането е скочило с 14,3%.

Световните прогнози за реколта 2017/18 вещаят нови рекорди на производство при зърнено-маслодайните култури. Русия увеличава с 600 хил. ха засятата площ, която ще достигне 80,1 млн. ха. 65% от тази площ ще бъде засята през пролетта, като опит за увеличение ще има при царевицата с около 5%.

Източник: САРА